Arı ilaçlama

Arı İlaçlama İstanbul

DIŞ GÖRÜNÜŞÜ :

0,5–1 cm boyunda altın sarısı ve kahverengi dalgalıdır. Arı zar kanatlı uçabilen böcekler gurubundadır. Arının kuyruk bölümünde zehirli iğnesi vardır.Arı başında bulunan antenler sayesinde etrafına dalgalar yayar ve yönünü bu şekilde tayin eder.Arıda 6 tane ayak vardır. Arının kafa kısmında göz ve duyarga, beslenme organı bulunur.

HAKKINDA

Arı dünyada her yerde görülebilen böcektir. Arı diğer böceklerden farklı bir yapıdadır. Her arının farklı görevi bulunur. Bal arısının insan hayatındaki yeri önemlidir. İnsanlar bal arısını koruma altına almışlar, çok faydası olan bal yapımında kullanmışlardır. Bal arısının insana zararı yoktur. Bal arısının zehri azdır, arını kuyruk bölümünde olur. Arı yuvasına etrafından bir zarar geleceğini hissederse toplu olarak saldırıya geçer ve iğnesini batırır. Yaban arısı bal yapamaz. Yaban arısı bitkiler ve çiçekleri döller bu yönde insanlara faydalı bir böcektir.

ARI SOKMASINA KARŞI YAPILACAKLAR

Arı sokmasında tehlike arı zehrinden doğmaktadır. Arının iğnesinde dolu olan zehrinin içinde formik asitten başka, insanın kanındaki alyuvarları çözen kan zehirleri bulunur. Bu bakımdan tek arı değil de birçok arı tarafından saldırıya uğramak ciddi tehlike taşıyabilir. Bal arılarına oranla eşek arılarının sokması daha tehlikelidir. Arı soktuktan sonra panik yapıp arıyı elinizle sıkarak çıkarmayınız! Arı zehir kesesini sıkmanız durumunda sokulan bölgeye daha çok arı zehirli sevk edilmesine yol açacaktır. Buda o bölgedeki acı hissimizin artmasına sebebiyet verecektir.

Arının soktuğu yer kızarır, şişer ve ağrımaya başlar. Tek arı sokarsa pek tehlike yoktur, iğneyi çıkarmak yeterlidir; bir süre sonra ağrısı da geçer. İğnenin deri içinde ezilip kırılmamasına özen gösterilmelidir. Arının iğnesini çıkartırken ezerseniz içindeki zehir daha çok yayılır. Çok sayıda arının saldırısında fazla hareket etmek, arıları daha da azdırır. Bu nedenle fazla hareket etmeden, kendinizi bir suyun içine yada bir duşun altına atmaya bakın veya tepenizden aşağıya bir kova su dökün. Çünkü, arıları kaçıran tek şey sudur. Arı sokmasına sabun, eşek arısı sokmasına sirke iyi gelir. Çok sayıda arı saldırısına uğrayanlar mutlaka bir sağlık merkezine giderek, arı zehrinin etkilerini giderici iğne yaptırmalıdırlar. Arıların soktuğu yere soğuk su, hatta buz uygulanmalıdır.

Eğer arı sokmasına maruz kaldıysanız ne yapmalısınız?

  1. Acil servisi arayınız; Eğer daha önce arı sokması sonrasında ciddi bir reaksiyon gösterdiyseniz.
  2. Arının iğnesinin hala derinizde olup olmadığına bakınız; Arının ısırdığı alanda küçük siyah nokta olup olmadığına bakınız. Genellikle bal arılarının iğneleri kurbanların derilerinde kalır ve 2-3 dakika içinde zehrini tamamen derinin içine boşaltır, çabuk davranarak iğneyi deriden çıkarmak arı sokmasının ciddiyet seviyesini biraz azaltabilir.
  3. Vücudun inflamatuvar (yangılı tepki) tepkisini azaltmak amacıyla arının soktuğu yere buz ve soğuk su torbası uygulayınız.
  4. Su ve sabun ile yıkayınız ve sonra bölgedeki reaksiyonu azaltmak amaçlı hidrokortizon krem uygulayınız.